Χρόνης Εξαρχάκος

Γέννηση: 21 Νοεμβρίου 1932
Θάνατος : 27 Σεπτεμβρίου 1984
Ιδιότητα: Ηθοποιός
Ταινίες με FF: 13

finos-film-inline-logo
Αφιερώματα #remembering (3)

ΧΡΟΝΗΣ ΕΞΑΡΧΑΚΟΣ #3
play-sharp-fill

ΧΡΟΝΗΣ ΕΞΑΡΧΑΚΟΣ #3

ΧΡΟΝΗΣ ΕΞΑΡΧΑΚΟΣ #2
play-sharp-fill

ΧΡΟΝΗΣ ΕΞΑΡΧΑΚΟΣ #2

ΧΡΟΝΗΣ ΕΞΑΡΧΑΚΟΣ #1
play-sharp-fill

ΧΡΟΝΗΣ ΕΞΑΡΧΑΚΟΣ #1

Σεμνός, αυθεντικός και σπουδαίος «ατακαδόρος», ο Χρόνης Εξαρχάκος μπήκε στις χρυσές σελίδες του ελληνικού κινηματογράφου, χωρίς να έχει γίνει βασικός πρωταγωνιστής, παρά μόνο σε ελάχιστες ταινίες. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι που τον ξεχώρισε και ως ηθοποιό, γιατί κατάφερε να λάμψει χωρίς να πέφτουν πάνω του οι προβολείς.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Γεννήθηκε το 1932 στην Ερμούπολη της Σύρου και μεγάλωσε στην Πλάκα. Εργάστηκε σε πολλά θέατρα ως τεχνικός και μαγεύτηκε από την τέχνη, με αποτέλεσμα να μπει στην Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη και να αποφοιτήσει το 1963, σε ηλικία 31 ετών.

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Η πρώτη του θεατρική εμφάνιση ήταν το 1963, με τον θίασο Αναλυτή – Ρηγόπουλου στο έργο «Η Βίλλα των Οργίων». Συνέχεια είχε η συνεργασία του με τον Μάνο Κατράκη στο Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο, συμμετέχοντας στο έργο «Ιούλιος Καίσαρ», αλλά και με την Κυρία Κατερίνα στα έργα «Η Χαρτοπαίχτρα», «Αντροτραγανίστρα» και «Ελάτε να Γελάσουμε».

Το υποκριτικό ταλέντο και τα προσόντα του αναδείχτηκαν ακόμα περισσότερο όταν έπαιξε στον «Γλάρο» του Τσέχωφ, με τον Γιάννη Φέρτη και την Ξένια Καλογεροπούλου το 1966, ενώ είχε ήδη γίνει ευρύτερα γνωστός με τη συμμετοχή του στο θεατρικό του Αλέκου Σακελλάριου «Η Κόρη μου η Σοσιαλίστρια», που παρουσιάστηκε από το θίασο Βουγιουκλάκη – Παπαμιχαήλ, προτού γυριστεί σε ταινία και γνωρίσει μεγαλύτερη επιτυχία.

Συμμετείχε, επίσης, σε 60 επιθεωρήσεις ενώ η τελευταία του θεατρική εμφάνιση ήταν το 1982 στο θέατρο Ακροπόλ, με το έργο «Το Παραμύθι Πάει Σύννεφο».

Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε το 1964 με την ταινία «Διαζύγιο αλά Ελληνικά». Τα επόμενα χρόνια, συνεχίζει την κινηματογραφική του δραστηριότητα, ενώ το 1967 ξεκινάει η συνεργασία του με την Φίνος Φιλμ, με την ταινία «Κάτι Κουρασμένα Παληκάρια», μέσα από την οποία εδραιώθηκε ως κωμικός του ελληνικού κινηματογράφου.

Ακολουθούν ρόλοι που άφησαν εποχή, όπως ο εκκολαπτόμενος εφευρέτης που φωνάζει “Βαγγέλη”, στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη «Μια Ελληνίδα στο Χαρέμι» (1971), ενώ το μπριόζικο στυλ και οι γκριμάτσες του κέρδισαν και τους πιο δύσπιστους της κωμωδίας.

Αν και ο ίδιος αποτέλεσε έναν από τους πυλώνες της κωμωδίας στα χρυσά χρόνια του ελληνικού σινεμά, πρωταγωνίστησε μόνο σε τρεις παραγωγές, μεταξύ αυτών και στον «Κατεργάρη» του Δαλιανίδη. Η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν το 1982 στην σπονδυλωτή ταινία του Ντίμη Δαδήρα «Εδώ και Τώρα Αγγούρια».

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ

Δεν παντρεύτηκε ποτέ, καθώς αφοσιώθηκε στην ανάπηρη μητέρα του, που της είχε ιδιαίτερη αδυναμία.

ΘΑΝΑΤΟΣ

Ο Χρόνης Εξαρχάκος πέθανε από καρκίνο στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας, σε ηλικία μόλις 52 ετών. Η μητέρα του ζούσε ακόμα.

finos-film-inline-logo
Αποφθέγματα #quotes

«Ο Χρόνης δεν έχασε ποτέ το χιούμορ του. Ακόμα και όταν ήταν στο νοσοκομείο, αστειευόταν και πείραζε συνέχεια τις νοσοκόμες» – Κώστας Βουτσάς

finos-film-inline-logo
Ταινίες με την FF