Γιάννης Μιχαλόπουλος

Γέννηση: 22 Απριλίου 1927
Θάνατος : 10 Ιουνίου 2016
Ιδιότητα: Ηθοποιός
Ταινίες με FF: 3

Σεμνός και χαμηλών τόνων άνθρωπος, ο Γιάννης Μιχαλόπουλος διέγραψε πορεία πενήντα χρόνων στο θέατρο, ενώ έγινε πολύ δημοφιλής μέσα από τον κινηματογράφο και τους ιδιαίτερους κωμικούς ρόλους που ερμήνευσε σε σειρές στην τηλεόραση.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε την καριέρα του ως εκφωνητής του ραδιοφώνου. Στην πορεία τον κέρδισε η υποκριτική, και φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1951, παίρνοντας το δίπλωμα του μετά από συμμετοχή σε κανονική παράσταση, ερμηνεύοντας το ρόλο του Οκτάβιου στην κωμωδία του Γκολντόνι «Οι Περίεργες Γυναίκες».

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Μπήκε κατευθείαν στα βαθιά, αφού η πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση πραγματοποιήθηκε την ίδια χρονιά με την αποφοίτησή του (1951), στο Ηρώδειο με τον Θυμελικό Θίασο του Λίνου Καρζή, στην κωμωδία «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, ως κορυφαίος του χορού των γερόντων.

Στη συνέχεια, ξεκίνησε συνεργασία με τον θίασο Λαμπέτη – Χορν, η οποία διήρκησε τρία χρόνια και συνδέθηκε με βαθιά φιλία. Μέχρι το 2002, έπαιξε σε δεκάδες θεατρικά έργα, κυρίως πρόζες και επιθεωρήσεις και συνεργάστηκε με πλειάδα μεγάλων ονομάτων όπως Δ. Μυράτ, Β. Διαμαντόπουλο, Μ. Αλκαίο, Λ. Κωνσταντάρα, Κ. Βουτσά και πολλούς άλλους. Έχει παίξει, επίσης, σε πολλές μαγνητοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις για την τηλεόραση.

Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Στον κινηματογράφο ερμήνευσε κυρίως δεύτερους ρόλους, ωστόσο τους σφράγισε με τις «πληθωρικές» του ερμηνείες. Η πρώτη του εμφάνιση μπροστά στον φακό έγινε στην ταινία «Ο Άνθρωπος για Όλες τις Δουλειές» του Γιώργου Κωνσταντίνου το 1966. Μετά την επιτυχία του στον ρόλο του Τζον Πάπας, ο Μιχαλόπουλος μετατρέπεται σε διευθυντή Χαρίλαο στην ταινία «Αχ αυτή η Γυναίκα μου» (1967), σε ερωτοχτυπημένο Πιτ που ερωτεύεται την χίπισσα Βλαχοπούλου στην ταινία «Η Θεία μου η Χίπισσα» (1970), σε αυστηρών αρχών αδελφό της Βλαχοπούλου στην ταινία «Μια Τρελλή Τρελλή Σαραντάρα» (1970) και φυσικά στον αυστηρό ηθικολόγο Μίλτο Κλαδαρά στον «Κατεργάρη» (1971).

Ωστόσο, η μεγάλη του δημοφιλία οφείλεται στην τηλεόραση και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους που ερμήνευσε με μεγάλη επιτυχία σε πολλές πετυχημένες σειρές. Ταυτίστηκε με τον ρόλο του δικαστή στη σειρά «Ορκιστείτε Παρακαλώ» (1982), όπου με τον μοναδικό του πομπώδη δικανικό λόγο, ανακατεμένο με μπόλικη κοινωνική σάτιρα, χάριζε το γέλιο στους θεατές για περισσότερα από 90 επεισόδια. Με… δικαστικές αίθουσες είχε να κάνει και η πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση στη σειρά «Ο Κύριος Συνήγορος» σε σκηνοθεσία του ίδιου, η οποία μάλιστα ήταν και η πρώτη κωμική σειρά της ελληνικής τηλεόρασης. Για πολλούς, ο ρόλος του δικηγόρου Δημοσθένη Παρλάτου, που ενσάρκωσε ο Μιχαλόπουλος σε 256 δεκαπεντάλεπτα επεισόδια ήταν και ο κορυφαίος ερμηνευτικά ρόλος του. Παράλληλα, εργάστηκε με μεράκι και αφοσίωση στο ραδιόφωνο ως εκφωνητής για δέκα χρόνια (1952 – 1962) στην τότε ΕΙΡ, ενώ πήρε μέρος και σε πολλές θεατρικές εκπομπές.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ

Παντρεύτηκε την Ελένη Μιχαλοπούλου, με κουμπάρους το θρυλικό ζευγάρι Έλλη Λαμπέτη και Δημήτρη Χορν, και απέκτησαν μαζί δυο παιδιά, την Άρτεμις και τον Λεωνίδα. Έμειναν μαζί μέχρι τον θάνατο της γυναίκας του, τρία χρόνια πριν πάει να την συναντήσει και εκείνος.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Το 1966 τιμήθηκε από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων για την προσφορά του στη νεοελληνική κωμωδία, ενώ η κόρη του αξέχαστου Δημήτρη Ψαθά, Μαρία, τον βράβευσε για τις θεατρικές ερμηνείες στα έργα του πατέρα της.

ΘΑΝΑΤΟΣ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών, στις 10 Ιουνίου 2016, όταν υποβλήθηκε σε εγχείρηση στο πόδι και μετά την ανάνηψη, υπέστη ανακοπή. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας. Κηδεύτηκε στο νεκροταφείο του Ζωγράφου, παρουσία πολλών φίλων, συγγενών και συναδέλφων.

finos-film-inline-logo
Ταινίες με την FF