Βαγγέλης Γκούφας

Γέννηση: 22 Ιανουαρίου 1925
Θάνατος : 1 Νοεμβρίου 2016
Ιδιότητα: Σεναριογράφος
Ταινίες με FF: 3

Ο Βαγγέλης Γκούφας, από τους τελευταίους της γενιάς του που τίμησαν με πάθος το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών στην Ελλάδα, πρόσφερε για πενήντα και πλέον χρόνια πολύτιμο υλικό στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την ποίηση.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925 και μυήθηκε στον κόσμο των γραμμάτων από μικρός, έχοντας ερεθίσματα από την οικογένεια του αλλά και από σημαντικούς δασκάλους που βρέθηκαν στο δρόμο του.

Σπούδασε νομικά, αλλά λόγω της κατοχής και της αντιστασιακής δράσης του, αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές του. Τα γενέθλια των 20 χρόνων του, το 1945, τα πέρασε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αίγυπτο, στην Ελ Ντάμπα. Μετά από έξι μήνες επέστρεψε και έως το 1952 υπηρέτησε στο στρατό, στην Ικαρία και τη Μακρόνησο.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΗ

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες, ενώ παράλληλα έγραφε ποίηση, θεατρικά και ραδιοφωνικά κείμενα. Οι ραδιοφωνικές σειρές του, «Οικογένεια Παπαδοπούλου» και «Πικρή μικρή μου αγάπη», άφησαν εποχή στην ιστορία της ελληνικής ραδιοφωνίας. Το 1959 ίδρυσε τον θίασο-κίνημα «Δωδεκάτη Αυλαία», που συγκροτήθηκε από προβληματισμένους συγγραφείς, ηθοποιούς και σκηνοθέτες, και αποτέλεσε μια ουσιαστική προσπάθεια ανανέωσης του θεατρικού λόγου και του νεοελληνικού θεάτρου.

Το 1961 ο Φίνος τον καλεί στο γραφείο του και του ζητάει να γράψει ένα σενάριο για ταινία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έτσι γεννιέται η «Λίζα και η Άλλη», στην οποία υπογράφει και τους στίχους του τραγουδιού «Το Σύννεφο έφερε Βροχή» που μελοποίησε ο Χατζιδάκις. Έκτοτε έγραψε πολλά τραγούδια, τα περισσότερα από τα οποία ήταν προέκταση θεατρικών και κινηματογραφικών σεναρίων.

Υπέγραψε το σενάριο τριών ταινιών της Φίνος Φιλμ, αλλά έγραψε και στίχους για κινηματογραφικά τραγούδια χωρίς να έχει εμπλακεί με το σενάριο τους. Για παράδειγμα, για τις ανάγκες της ταινίας «Λόλα», έγραψε τα τραγούδια «Όνειρο Δεμένο» αλλά και το «Χάθηκε το Φεγγάρι» του Σταύρου Ξαρχάκου που τραγουδά η νεαρή τότε Βίκυ Μοσχολιού στο φινάλε της ταινίας. Το 1967 γράφει το σενάριο της ταινίας «Πρόσωπο της Μέδουσας» του Νίκου Κούνδουρου, ταινία που ολοκληρώθηκε στην Ιταλία αργότερα και πρωτοπαρουσιάστηκε στη Γαλλία με τον τίτλο «Vortex».

Η πένα του ήταν ασταμάτητη για τέσσερις δεκαετίες και συνεχίστηκε ακόμα και όταν η τηλεόραση μπήκε δυναμικά στο προσκήνιο. Αυτή τη φορά, υπογράφει τα σενάρια του με το ψευδώνυμο «Μιρζάνης» και γεννιούνται επιτυχημένες σειρές όπως «Το Μινόρε της Αυγής», «Η Αγάπη Άργησε μια Μέρα», «Αστροφεγγιά», «Πρόβα Νυφικού» και άλλα. Σταθερός του συνεργάτης στις περισσότερες τηλεοπτικές σειρές ήταν ο σκηνοθέτης Κώστας Κουτσομύτης, αλλά και άλλοι όπως ο Μιχάλης Παπανικολάου και ο Βασίλης Γεωργιάδης.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ

Παντρεύτηκε την αγαπημένη του Ναταλία και έκαναν δύο παιδιά. Την κόρη του την βάφτισε ο Φιλοποίμην Φίνος, με τον οποίο ήταν στενοί φίλοι, ενώ νονά του γιου του ήταν η Τζένη Καρέζη.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Ήταν μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδας, της οποίας ήταν ιδρυτικό μέλος, τον τίμησε το 2006 στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το σύνολο της προσφοράς του στον κινηματογράφο.

ΘΑΝΑΤΟΣ

Ο Βαγγέλης Γκούφας έφυγε από τη ζωή το 2016, σε ηλικία 91 ετών.

finos-film-inline-logo
Αποφθέγματα #quotes

«Ο Φίνος μου έδειξε τον τρόπο να γράφω σενάρια για ταινίες. Ήταν μεγάλος δάσκαλος.»
«Το σενάριο είναι επάγγελμα αλλά και δημιουργία. Ακόμα και η διασκευή. Μέχρι και το μαγείρεμα χρειάζεται ψυχή.»
«Ο δάσκαλος είναι σαν τον κερί της Ανάστασης. Λιώνει δίνοντας φως.»
«Δεν μου άρεσε η δημοσιότητα, γι' αυτό υπέγραφα με ψευδώνυμα.»

finos-film-inline-logo
Ταινίες με την FF