Γιώργος Χατζηνάσιος

Γέννηση: 19 Ιανουαρίου 1942
Ιδιότητα: Μουσική
Ταινίες με FF: 10

Σολίστ, μαέστρος, αλλά προπαντός συνθέτης, ο Γιώργος Χατζηνάσιος χάραξε μια λαμπρή καλλιτεχνική πορεία και αγαπήθηκε μέσα από τα τραγούδια του όσο λίγοι Έλληνες συνθέτες. Κάθε τραγούδι του και επιτυχία, κάθε δίσκος γεμάτος με σουξέ, που αντέχουν στο χρόνο. Οι συνεργασίες του με στιχουργούς και τραγουδιστές, δεν θα μπορούσαν να ήταν καλύτερες. Ήταν ακόμα οι εποχές, που συνθέτες, στιχουργοί, τραγουδιστές, συνεργάζονταν και κατέθεταν ομαδικά την ψυχή τους στο αποτέλεσμα. Ο Νίκος Γκάτσος, ο Μάνος Ελευθερίου, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Σώτια Σώτου, η Λίνα Νικολακοπούλου, η Σέβη Τηλιακού, είναι μερικοί από τους εκλεκτούς στιχουργούς που συνεργάστηκε. Τραγουδιστές όπως η Μαρινέλλα, η Βίκυ Μοσχολιού, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Στράτος Διονυσίου, ο Σταμάτης Κόκκοτας, ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Χάρις Αλεξίου, η Νάνα Μούσχουρη, η Αλέκα Κανελλίδου, ο Γιάννης Πάριος, και πολλοί άλλοι ερμήνευσαν τα τραγούδια του. Ωστόσο ο ίδιος λέει ότι η «τραγουδίστρια του» ήταν η Δήμητρα Γαλάνη, με την οποία συνεργάστηκε για 15 ολόκληρα χρόνια με έξη μεγάλους δίσκους και με πολλές συναυλίες.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε σε ένα «μουσικό» σπίτι, αφού ο πατέρας του, Αγάπιος Χατζηνάσιος, ήταν ένας από τους καλύτερους σαξοφωνίστες της εποχής, ο οποίος μύησε τον γιο του στην τζαζ και την ελεύθερη έκφραση. Η κλασική μουσική παιδεία του ξεκίνησε στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, όταν ήταν 6 χρονών και συνεχίστηκε στο Κρατικό Ωδείο της πόλης. Όταν ήρθε στην Αθήνα φοίτησε στο Ωδείο Αθηνών και στο Εθνικό Ωδείο και αργότερα συνέχισε τις μουσικές σπουδές του στο Παρίσι. Αρχικά, και για 3-4 χρόνια έπαιζε πιάνο στην ορχήστρα του Μουζάκη, και στη συνέχεια του Κώστα Καπνίση. Παράλληλα, συμπλήρωνε συνθέσεις άλλων. Ωστόσο, το 1971 έγραψε τη μουσική για την ταινία της Φίνος Φιλμ «Οι Αμαρτωλοί» (1971), και την ίδια χρονιά για τρεις ακόμα ταινίες του Φίνου («Διακοπές στο Βιετνάμ», «Σ’Αγαπώ», «Εσχάτη Προδοσία»). Το 1972 κυκλοφόρησε και ο πρώτος μικρός δίσκος του με το τραγούδι «Κρίμα το μπόι σου» σε στίχους της Στέβης Τηλιακού, που έγινε επιτυχία μέσα από τη φωνή της Μαρινέλλας. Από εκεί και πέρα η μία επιτυχία διαδεχόταν την άλλη και o ένας δίσκος ακολουθούσε τον άλλον.

Το 1977, το τραγούδι του «Μάθημα Σολφέζ» συμμετείχε στη Eurovision. Οι δύο δίσκοι που έκανε με τη Μαρινέλλα, «Η Μαρινέλλα του Σήμερα» (1978) και «Για Σένα τον Άγνωστο» (1983) έγιναν χρυσοί και πλατινένιοι. Η Όπερα του «Ελ Γκρέκο», καθώς και η βυζαντινή τριλογία του «Το Χρονικό της Αλώσεως», έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό με επιτυχία. Ωστόσο, ο ίδιος θεωρεί έργο ζωής του τη συμφωνική καντάτα, «Ωδή στον Μέγα Αλέξανδρο» με ερμηνευτές τον Πέτρο Γαϊτάνο και τον Γρηγόρη Βαλτινό, που παρουσιάσθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, στις Πυραμίδες της Αιγύπτου, στο Ηρώδειο και στο ΚΘΒΕ.

Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 50 περίπου δίσκοι του, ενώ έχει γράψει μουσική και τραγούδια για 38 κινηματογραφικές ταινίες, για 25 θεατρικά έργα και για πολλές επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές. Έχει δώσει πολλά κονσέρτα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει τιμηθεί: με «Χρυσό Δίσκο», «Χρυσή Νότα» από την εταιρία International Phonogram, Β΄ Βραβείο σύνθεσης και ενορχήστρωσης στο 10ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, βραβείο στο φεστιβάλ της Γαλλίας «Rose d’Or», καθώς και με πολλές άλλες διακρίσεις.

finos-film-inline-logo
Ταινίες με την FF